Upis učenika u prvi razred

Radionica „Srećan 8. mart“

Učenici izdvojenog odeljenja Trijebine pravili su poklone za svoje majke i nastavnice, povodom 8. marta. Koristili su dekupaž tehniku na podmetačima i kutijama, ruže su pravljene od papira. Uz pomoć nastavnice Azre Vrcić su uspešno realizovali projekat izrade poklona za 8. mart.

Rad na razvoju samokritičkog razmišljanja

Pored toga što učenje stranog jezika može otvoriti vrata ka razumijevanju drugih kultura i perspektiva ono i pomaže u razvoju samokritičnosti kod djece, podstičući ih da budu svjesni svojih grešaka i da se trude da ih isprave. Osim toga, samokritičnost može doprinijeti boljem razumijevanju sopstvenih potreba, ciljeva i vrijednosti. Nastavnica nemačkog jezika Mersija Camović, jedna je od onih koja akcenat u svom radu stavlja na razvoju kritičkog mišljenja. Ponosni smo na kvalitet i način rada ove nastavnice.

Predavanje „Profesionalna orijentacija – upis učenika u srednju školu

Kada učenici odlučuju koju srednju školu da upišu veoma je važno na pravilan način uticati na interesovanja i orijentaciju učenika. Pedagog škole, u sklopu profesionalne orijentacije učenika, učenicima 8.razreda održala je edukativno predavanje ”Profesionalna orijentacija - Upis učenika u srednju školu”. Cilj predavanja je obezbediti blagovremenu i efikasnu podršku učenicima završnih razreda osnovne škole u izboru profesionalnog zanimanja i to kroz informisanje u okviru profesionalne orijentacije.

Obuka nastavnika o korišćenju digitalnih alata

Dana, 13. februar 2024.godine u našoj skoli je odrzana obuka za nastavnike razredne nastave i nastavnike predmetne nastave koja omogućava pristup svim potrebnim alatima, uključujući testomate i digitalne pedagoške sveske, kako bi unapredili svoje metode učenja i stvorili dinamično učioničko okruzenje. Cilj obuke je osnaživanje nastavnika u korišćenju digitalnih alata i pružanje podrške učenicima kroz efikasno praćenje njihovog napretka.

Promocija srednje škole unutrašnjih poslova „Jakov Nenadović“, Sremska Kamenica

Danas je našu školu posetio policijski službenik Jasmin Šaljić koji je održao promociju OŠ unutrašnjih poslova “ Jakov Nenadović” iz Sremske Kamenice u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova. U okviru profesionalne orijentacije učenici 8.razreda naše škole upoznali su se sa policijskom profesijom, radom ove srednje škole, konkursom i uslovima upisa u školu. U našoj školi ima zainteresovanih učenika za ovu profesiju ui iskreno se nadamo da će uspeti da upisu školu unutrašnjih poslova.

Poseta OŠ „Dušan Jerković“ u Užicu

Dana 7.2.2024.godine, nastavnici razredne nastave i pedagog škole bili su u studijskoj poseti OŠ”Dušan Jerković” u Užicu. Cilj posete je horizontalno učenje, upoznavanje, razmena iskustva i prilika da se vide primeri dobre prakse. Poseban značaj tokom posete bio je upoznavanje sa organizacijom i radom produženog boravka u ovoj školi. Zahvaljujemo se direktorki OŠ” Dušan Jerković” i njenim saradnicima na prijatnom gostoprimstvu, saradnji i nesebičnoj podršci.

Čas Muzičke kulture u prvom razredu

Učenici prvog razreda učiteljice Jelene Vučković na času Muzičke kulture imali su priliku da se upoznaju sa dečjim instrumentima. Deca su uživala slušajući određene instumente. Nakon upoznavanja sa instrumentima deca su imala zadatak da naprave svoje instrumente koje će koristiti na narednim časovima muzičke kulture. Ljubav prema muzici i sviranju treba negovati u najranijem detinjstvu.

Projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“

Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova nizom aktivnosti sprovode projekat “ Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Ovaj projekat se uspešno sprovodi i u našoj školi od septembra meseca.

Cilj projekta je da se učenici upoznaju sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije, da upoznaju šta je njihov posao, da se podsete bezbednog ponašanja u saobraćaju i vanrednim situacijama, kao što su poplave, požari, oluje i zemljotresi, ali i da shvate da su oni tu da im pomognu, ako im pomoć zatreba. Projekat je usmeren i ka podizanju svesti učenika o posledicama nasilnog ponašanja u stvarnom i virtuelnom okruženju, kao i o načinima podrške ukoliko do nasilja dođe.

U okviru ovog projekta Policijska uprava u Sjenici i Sektor za vanredne situacije organizovali su radionice sa učenicima prvog, drugog, petog i sedmog razreda na temu „Pevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju“ i „ Bezbednost dece u saobraćaju i vanrednim situacijama“. U periodu od septembra do decembra meseca u svakom odeljenju u ovim razredima održane su interaktivne radionice koje se sastoji iz više delova. Govorilo se o tome kako prepoznati nasilje, kako podatke na društvenim mrežama učiniti bezbednim, šta uraditi kada se neko nasilano ponaša. Predavači su nam ukazali na individualne razlike, ali i na važnost empatije i uzajamnog razumevanja. Predlagali su rešenja i izvodili zaključke kako bi trebalo da reaguju u takvim situacijama, kome da se obrate i koje brojeve telefona mogu da koriste da prijave nasilje. Sledio je odgovor na pitanja Kahoot kviza na svojim mobilnim telefonima.

Predavanja su bila odlična prilika da đaci i sami pokažu koliko znaju o ovim temama. Sa projektom će se nastaviti i u drugom polugodištu i to u odeljenjima trećeg, četvrtog, šestog i osmog razreda.

Obeležen Dan Svetog Save

Kao i svake godine tako i ove u našoj školi je izvedena skromna priredba povodom obeležavanja Dana  Svetog Save. Učitelji nižih razreda koji vode nastavu na srpskom jeziku zajedno sa svojim učenicima potrudili su se u organizaciji. Cilj proslave je razvijanje i podsticanje drugarskih odnosa u školi kao i negovanje vrednosti svetosavske tradicije.